Την αναβολή της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο λόγος; Ο ουσιαστικός εκμηδενισμός των μεταβιβάσεων ακινήτων και η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας που όχι μόνο έχει αποστερήσει πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο ταμείο αλλά έχει επιφέρει και καίριο πλήγμα στην πραγματική οικονομία με κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr ότι στην παρούσα φάση η αύξηση των αντικειμενικών τιμών δεν θα προσέφερε τίποτε όσον αφορά τις εισπράξεις του δημοσίου. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, ούτως ή άλλως δεν γίνονται μεταβιβάσεις ενώ έχει παγώσει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατασταθεί από το Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (το γνωστό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος).
Το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων την Πρωτοχρονιά του 2012. Μάλιστα οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλη την προπαρασκευαστική διαδικασία για την αύξηση, όπως είναι η συγκέντρωση όλων των εισηγήσεων για τις νέες τιμές από τις κατά τόπους ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί στις εφορίες. Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων περιλαμβάνεται και στη λίστα των μέτρων του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2012. Ωστόσο με βάση το νέο σχεδιασμό η αύξηση μεταφέρεται για "τον Ιούνιο και βλέπουμε", λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Αντί για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων κυμαίνεται από 8% έως 10% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Τα σχέδια του υπουργείου προβλέπουν ότι ο συντελεστής θα ξεκινά από 5% ή και χαμηλότερα και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία του ακινήτου.
Οι αλλαγές στη φορολογία των μεταβιβάσεων ακινήτων αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
|