Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική
Mείωση φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα; (!) PDF Εκτύπωση E-mail

Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ίσως και κατά 5% μονάδες, δηλαδή στο 5%-6%, αφορολόγητο 50.000 ευρώ για κάθε έναν ιδιοκτήτη και μικρούς συντελεστές για τα ακίνητα χαμηλής αντικειμενικής αξίας, είναι τα «δώρα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. 


Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν αποφάσεις και αναβάλλεται για άγνωστο χρονικό διάστημα η παρουσίαση του νέου φορολογικού συστήματος για την ακίνητη περιουσία. 

Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν έβγαλε «άσπρο καπνό» καθώς αποφασίστηκε να μετατεθούν οι τελικές αποφάσεις σε μια πιο καλή περίοδο, όταν και θα έχουν κατατεθεί προτάσεις από όλους. 

Εκτιμάται ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ένα μήνα διορία να καταθέσει τις προτάσεις του και να εγκριθούν αυτές από τους πολιτικούς αρχηγούς. Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε και η πρωϊνή σύσκεψη για τα ακίνητα υπό τον Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο φορολογικό και επεσήμανε πως η παλιότερη δήλωσή του "ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε" ισχύει, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις για τους πολίτες. 

Ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστο εάν η φορολόγηση των αγροτεμαχίων ή των εκτός οικισμών οικοπέδων ξεκινήσει από το 2014 και άρα στις φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2013. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως μίλησαν για το νέο φορολογικό και πως ελπίζει την άλλη εβδομάδα να υπάρχουν οι πρώτες αναφορές, αλλά και εκείνος εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν επείγει. Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως ο σχεδιασμός δεν θα είναι μόνο να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στο φορολογικό και για τα ακίνητα, αλλά να υπάρξουν και ελαφρύνσεις.
 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ενδεχομένως να άνοιξε η κουβέντα για την απαλλαγή ή την έκπτωση από τον φόρο ακινήτων για τους άνεργους ή άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το νέο φορολογικό, λέγοντας πως δεν επείγει και πως το σχέδιο θα πρέπει να είναι σύγχρονο και απλό.

πηγή:ered.gr