Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική
Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα δάνεια PDF Εκτύπωση E-mail

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια μισθωτών και συνταξιούχων, ανέργων, πολυτέκνων και των χρόνια πασχόντων προωθεί η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των τραπεζών παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει πέντε άξονες:

 

1. Νομοθετείται η διευκόλυνση της αποπληρωμής των στεγαστικών και ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων με τετραετή περίοδο χάριτος και καταβολή δόσης μέχρι το 30% του μηνιαίου εισοδήματος κι επιτόκιο 1,5%. Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Επίσης μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, πολύτεκνοι, χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Προϋπόθεση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι πως θα πρέπει να έχουν απώλεια εισοδήματος άνω του 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Επιπλέον για όλες τις περιπτώσεις η διευκόλυνση αφορά την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και για τους πολύτεκνους με αξία έως 200.000 ευρώ. Για τους άνεργους η δόση είναι μηδενική.

2. Επεκτείνεται για ένα χρόνο η αναστολή των πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα παγώνουν μέχρι το τέλος του 2013 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αξίας έως και 200.000 ευρώ.

3. Τροποποιείται με νομοθετική ρύθμιση ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό δε θα απαιτείται η ομόφωνη γνώμη του 100% των πιστωτών, αλλά το 51% με βάση το ύψος της οφειλής. Καταργείται το πρώτο στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού και θεσπίζεται ελάχιστη υποχρέωση καταβολής δόσης, από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο δικαστικό συμβιβασμό μέχρι την ημερομηνία της δικάσιμου, ίσης με το 10% της μηνιαίας δόσης και όχι πάνω από 40 ευρώ.

4. Οι τράπεζες θα ετοιμάσουν προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

5. Ο πέμπτος άξονας του σχεδίου της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στον «Τειρεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «η κρίση έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο σύστημα. Για παράδειγμα σκάει μια επιταγή ενός εμπόρου επειδή το δημόσιο του χρωστά χρήματα. Αυτός ο επιχειρηματίας θα έμπαινε για δύο χρόνια στη μαύρη λίστα και δε θα δικαιούταν μπλοκ επιταγών».

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδας με την έκδοση κανονιστικής διάταξης θα φύγει ουσιαστικά από τη λογική του ποινολογίου.

Ουσιαστικά οι τράπεζες δε θα αξιολογούν τον επιχειρηματία μόνο με το κριτήριο π.χ. της μη πληρωμής των τραπεζών. Θα λαμβάνουν υπόψη τους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματία.

Έτσι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κινούνται πιο άνετα στην αγορά και να αναζητούν πιο εύκολα λύσεις ρευστότητας. Δηλαδή με τις αλλαγές που θα γίνουν στον Τειρεσία θα λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες της αγοράς, η οποίας μαστίζεται από την οικονομική ύφεση.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση ήταν η τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών και θα αναμένει τόσο εκείνος όσο και οι τράπεζες την έγκριση της τρόικας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης ένας από τους στόχους της διευκόλυνσης είναι να μη θιγεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

imerisia.gr,cbpre.com