Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική
Η αγορά των ακινήτων χωρίς "Πόθεν Εσχες" PDF Εκτύπωση E-mail

Σε διευκρινίσεις για την αναστολή του "Πόθεν Εσχες" προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Οπως επισημαίνεται, στη σχετική ανακοίνωση η αναστολή του "Πόθεν Εσχες" ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 και αφορά στην αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, κ.λ.π.), η ανέγερση οικοδομής, τη χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, καθώς και τη κατασκευή πισίνας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή του "Πόθεν Εσχες" έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 ενώ από την ίδια ημερομηνία εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου δωρεάς και γονικής παροχής οι δωρεές και οι γονικές παροχές χρημάτων που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι λόγω της αναδρομικότητας του μέτρου, οι αρμόδιες ΔΟΥ θα πρέπει να προβούν, οίκοθεν ή κατόπιν αιτήσεως ή υποβολής ανακλητικής δήλωσης του φορολογουμένου, στη διαγραφή του βεβαιωθέντος και επιστροφή του τυχόν καταβληθέντος φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής, για δηλώσεις οι οποίες αφορούσαν σε δωρηθέν χρηματικό ποσό για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο υπερέβαινε το απαλλασσόμενο.

 

Πηγή: ered.gr