Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική
Νέα παράταση για ημιυπαίθριους PDF Εκτύπωση E-mail
Νέα παράταση στην προθεσμία για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που παράνομα άλλαξαν χρήση, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως ανέφερε, η νέα παράταση θα έχει ισχύ έως το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν τακτοποιηθεί περισσότεροι από 600.000 ημιυπαίθριοι και τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί είναι παραπάνω από τα προβλεπόμενα, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναδιατύπωσε την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για δημιουργία ρύθμισης για τα αυθαίρετα. «Θα βάλουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία», αρκέστηκε να δηλώσει ο υπουργός.
Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί η νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομολογίας του Συμβουλίου Επικρατείας.
 
Άδειες δόμησης
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε την αλλαγή του συστήματος έκδοσης αδειών και ελέγχου κατασκευών.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης, με νομοσχέδιο το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει:
-την κατάργηση των πολεοδομιών με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα,
-τη σύνταξη των μελετών και την εκτέλεση του οικοδομικού έργου με ευθύνη των μηχανικών,
-τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των αρχών αδειοδότησης σε υπηρεσίες δόμησης των Δήμων και των ελεγκτών δόμησης που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ,
-τη συντόμευση του χρόνου έγκρισης δόμησης, η οποία θα πραγματοποιείται από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου. Στην τελευταία θα υποβάλλεται μόνο το τοπογραφικό, το διάγραμμα κάλυψης και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων,
-δημιουργία ταυτότητας κτηρίου και έκδοσης πιστοποιητικού ελέγχου κατασκευών,
-δημιουργείται νέο Σώμα Ελεγκτών Δόμησης που θα ελέγχει το οικοδομικό έργο.
Πηγή: capital.gr