Γ.ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ε.Ε.

   Τηλ.: 2651026891 | 2651028420

Αρχική
Αμεσα μέτρα για την οικοδομή PDF Εκτύπωση E-mail

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης η κατάσταση χειροτέρεψε, αφού τα δάνεια μίκρυναν, αυξήθηκαν τα επιτόκια και έκλεισαν οι στρόφιγγες των τραπεζών.

Η παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο έχασε τη δυναμική και την αίγλη της, αλλά έχει μεταβληθεί σε αχίλλειο πτέρνα της. Το καμπανάκι για την οικοδομή χτυπά δυνατά πάνω από τρία χρόνια, αλλά δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης η κατάσταση χειροτέρεψε, αφού τα δάνεια μίκρυναν, αυξήθηκαν τα επιτόκια και έκλεισαν οι στρόφιγγες των τραπεζών.

Παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, η οικοδομή παραμένει κινητήριος μοχλός, είτε το θέλουν είτε όχι οι οπαδοί του νέου οικονομικού μοντέλου. Εξάλλου, εκατοντάδες επαγγέλματα και κατηγορίες επιχειρήσεων είναι λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένες μαζί της και 400.000 εργαζόμενοι ζουν από την οικοδομή.

Για τον λόγο αυτό, η πτώση της αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για παραμονή της οικονομίας σε ύφεση και κατ' επέκταση την απασχόληση.

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει γενναία μέτρα (όχι μεσοβέζικα εξαιτίας σοσιαλιστικών δήθεν ταμπού) και μάλιστα πολύ σύντομα, η ανάπτυξη δυστυχώς θα αργήσει πολύ να εμφανιστεί.

Τα αργά αντανακλαστικά της προηγούμενης, αλλά και της τωρινής κυβέρνησης και προπαντός η ανυπαρξία ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδίου για την πραγματική οικονομία είχαν ως τώρα αποτέλεσμα την άρνηση ακόμα και για εξέταση του θέματος της λήψης ολοκληρωμένων μέτρων για την αναζωογόνηση της οικοδομής, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες.

Θα το επαναλάβουμε. Παρά την αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού του οικονομικού μοντέλου, η οικοδομή ήταν και θα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.

Πηγή: imerisia.gr